ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет

з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 40/14

                                                                                     10 грудня  2008 року                                                                                15 год. 00 хв.

                                                                                      м. Київ,

                                                                                      вул. Садова, 3а

                                                                                      кім. 416

 

                                              

Голова Комітету О.Омельченко

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Ключковський Ю.Б., Сінченко В.М., Каськів В.В., Павленко В.В., Петренко В.М., Подгорний С.П., Трайдук М.Ф., Матвієнко А.С.

Відсутні: Черноморов О.М., Льовочкін С.В.

 

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: заступник Завідувача секретаріату Комітету Данилюк О.А., головні консультанти: Бережницький Я.В., Желтова О.М., Корнієнко Т.М., Рибак О.Ф., Шкуріна Л.Б., Юрчук Ю.А., старший консультант Дмитрук Л.В., Федоренко Ю.В.

 

 

Запрошені:

Папієв М.М. – народний депутат України;

Ємельянова І.І. - Заступник Міністра юстиції України;

Литвин А.М. - Заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства праці та соціальної політики України;

Крошка О.М. - Начальник відділу праці та заробітної плати Державної податкової адміністрації України;

Вовченко О.Л. - Директор Департаменту фінансів органів державного управління Міністерства фінансів України;

Черниш І.Б. - Завідувач відділу Управління регіональної політики Секретаріату Кабінету Міністрів України;

Москаленко А.М. - Головний спеціаліст секретаріату КМУ;

Гапотченко В.І. - Завідувач сектору Управління по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України;

Алексєєв В.М. - Головний консультант відділу організаційної роботи з регіонами Управління по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України;

Лебединська О.Ю. - Головний спеціаліст відділу з питань територіальної організації влади Управління регіональної політики Секретаріату КМУ.

 

***

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

І.

Про призначення позачергових місцевих виборів:

         1.1. Про призначення позачергових виборів Княжолуцького сільського голови та депутатів Княжолуцької сільської ради Долинського району Івано-Франківської області,

         1.2. Про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів;

2. Про проект Постанови про зміну меж Радомишльського району Житомирської області, меж Макарівського району Київської області, меж Житомирської та Київської областей (реєстр. № 3048, н.д. Писаренко В.В.);

3. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про політичні партії в Україні" (щодо врегулювання фінансування партій) (реєстр. № 2475, н.д. Москаль Г.Г.);

4. Про проект Закону про внесення змін до деяких Законів України (щодо надання статусу державного службовця медичним, педагогічним і науково-педагогічним працівникам) (реєстр. № 3155, н.д. Литвин В.М., Зарубінський О.О., Павленко С.Г.);

ІI.

5. Про проект Закону про оплату праці вищих посадових осіб на період виходу країни з кризи (реєстр. № 3376, н.д. Папієв М.М. );

6. Про проект Постанови про відзначення 100-річчя з дня народження Степана Бандери (реєстр. № 2111, н.д. Ткач Р.В., Стойко І.М., Кендзьор Я.М.);

7. Про проект Закону про увічнення пам'яті осіб, що загинули внаслідок воєн та політичних репресій (реєстр. № 2509, КМУ).

 

***

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету О.Омельченко про запропонований порядок денний засідання Комітету та пропозиції до нього.

Голова Комітету запропонував членам Комітету ознайомитись із запропонованим порядком денним засідання, внести зауваження та  пропозиції.

Голова підкомітету з питань органів виконавчої влади В.Петренко вніс пропозицію включити до порядку денного засідання в розділ “Різне” питання про депутатське звернення (в порядку ст.16 Закону України “Про статус народного депутата України”) Г.Г.Москаля.

Народний депутат А.Матвієнко вніс пропозицію включити до порядку денного засідання в розділ “Різне” питання про звернення Вилківського міського голови В.О.Поздняка та групи депутатів міської ради Кілійського району Одеської області щодо питання про захист від протиправних втручань, як вважають дописувачі, у діяльність Вилківської міської ради з боку народного депутата України І.А.Рибакова.

Голова підкомітету з питань державного будівництва В.Каськів вніс пропозицію включити до порядку денного засідання в розділ “Різне” питання щодо можливості нашого Комітету направляти законопроекти, що стосуються виборчого законодавства до Венеціанської комісії з проханням провести їх експертизу.

Секретар Комітету С.Гордієнко вніс пропозицію включити до порядку денного питання про подання щодо нагородження Грамотою Верховної Ради України головного консультанта секретаріату Комітету Корнієнко Тетяни Миколаївни.

       С.Гордієнко вніс пропозицію виключити з порядку денного питання про проект Постанови про відзначення 100-річчя з дня народження Степана Бандери (реєстр. № 2111, н.д. Ткач Р.В., Стойко І.М., Кендзьор Я.М.), в зв’язку з тим, що дане питання врегульовано проектом Постанови про відзначення пам’ятних дат та ювілеїв у 2009 році (реєстр.№ 3364).

       С.Гордієнко вніс пропозицію виключити з порядку денного питання про проект Закону про увічнення пам'яті осіб, що загинули внаслідок воєн та політичних репресій (реєстр. № 2509, КМУ), в зв’язку з тим, що дане питання не було розглянуто на засіданні відповідного підкомітету.

С.Гордієнко вніс пропозицію виключити з порядку денного питання про проект Постанови про зміну меж Радомишльського району Житомирської області, меж Макарівського району Київської області, меж Житомирської та Київської областей (реєстр. № 3048, н.д. Писаренко В.В.), наголошуючи на першочерговості конституційного врегулюванні даного питання.

Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський наголосив на необхідності розгляду питання про проект Постанови про відзначення 100-річчя з дня народження Степана Бандери (реєстр. № 2111, н.д. Ткач Р.В., Стойко І.М., Кендзьор Я.М.), оскільки даний проект, як вважає заступник Голови Комітету, має інше навантаження на відміну від ідеї, закладеної в проекті Постанови (№ 3364).

Голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний вніс пропозицію виключити з порядку денного питання про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про політичні партії в Україні" (щодо врегулювання фінансування партій) (реєстр. № 2475, н.д. Москаль Г.Г.), в зв’язку з проханням автора  перенести зазначений законопроект (копія листа додається).

       Заступник Голови Комітету В.Сінченко вніс пропозицію виключити з порядку денного питання про проект Закону про внесення змін до деяких Законів України (щодо надання статусу державного службовця медичним, педагогічним і науково-педагогічним працівникам) (реєстр. № 3155, н.д. Литвин В.М., Зарубінський О.О., Павленко С.Г.), в зв’язку з проханням народного депутата О.Зарубінського (копія листа додається).

       Заступник міністра юстиції України І.Ємельянова просила присутніх членів Комітету підтримати рішення щодо розгляду першим питання порядку денного засідання про проект Закону про увічнення пам'яті осіб, що загинули внаслідок воєн та політичних репресій (реєстр. № 2509, КМУ).

       Голова підкомітету з питань державного будівництва В.Каськів запропонував не виключати з порядку денного засідання питання, що були озвучені С.Гордієнком, а саме:

-   про проект Постанови про відзначення 100-річчя з дня народження Степана Бандери (реєстр. № 2111, н.д. Ткач Р.В., Стойко І.М., Кендзьор Я.М.);

-   про проект Закону про увічнення пам'яті осіб, що загинули внаслідок воєн та політичних репресій (реєстр. № 2509, КМУ);

-   про проект Постанови про зміну меж Радомишльського району Житомирської області, меж Макарівського району Київської області, меж Житомирської та Київської областей (реєстр. № 3048, н.д. Писаренко В.В.), з приводу останнього питання - прохання автора проекту Постанови (лист додається).

Голова Комітету О.Омельченко вніс пропозицію включити до розділу “Різне” питання про подання щодо призначення на вакантну посаду консультанта секретаріату Комітету.

 

Після ознайомлення з оновленим проектом порядку денного, Голова Комітету запропонував перейти до голосування за кожний пункт окремо в такій послідовності:

  УХВАЛИЛИ:

         Виключити з порядку денного засідання питання:

-         про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про політичні партії в Україні" (щодо врегулювання фінансування партій) (реєстр. № 2475, н.д. Москаль Г.Г.),

-         про проект Закону про внесення змін до деяких Законів України (щодо надання статусу державного службовця медичним, педагогічним і науково-педагогічним працівникам) (реєстр. № 3155, н.д. Литвин В.М., Зарубінський О.О., Павленко С.Г.).

  ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

***

УХВАЛИЛИ:

Розглянути питання порядку денного засідання:

- про проект Постанови про зміну меж Радомишльського району Житомирської області, меж Макарівського району Київської області, меж Житомирської та Київської областей (реєстр. № 3048, н.д. Писаренко В.В.)

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – 10 народних депутатів України, “Проти” – 1 народний депутат України (С.Гордієнко).

Рішення прийнято.

***

УХВАЛИЛИ:

Розглянути питання порядку денного засідання:

-   Про призначення позачергових місцевих виборів:

         1.1. Про призначення позачергових виборів Княжолуцького сільського голови та депутатів Княжолуцької сільської ради Долинського району Івано-Франківської області

         1.2. Про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

***

УХВАЛИЛИ:

Розглянути питання порядку денного засідання:

-   про проект Закону про оплату праці вищих посадових осіб на період виходу країни з кризи (реєстр. № 3376, н.д. Папієв М.М. )

  ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

***

УХВАЛИЛИ:

Розглянути питання порядку денного засідання:

  -   про проект Постанови про відзначення 100-річчя з дня народження Степана Бандери (реєстр. № 2111, н.д. Ткач Р.В., Стойко І.М., Кендзьор Я.М.).

  ГОЛОСУВАЛИ: “За” – 10 народних депутатів України, “Проти” – 1 народний депутат України (С.Гордієнко).

Рішення прийнято.

***

УХВАЛИЛИ:

Розглянути питання порядку денного засідання:

- про проект Закону про увічнення пам'яті осіб, що загинули внаслідок воєн та політичних репресій (реєстр. № 2509, КМУ).

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – 10 народних депутатів України, “Проти” – 1 народний депутат України (С.Гордієнко).

Рішення прийнято.

УХВАЛИЛИ:

Розглянути питання порядку денного засідання:

- про проект Закону про увічнення пам'яті осіб, що загинули внаслідок воєн та політичних репресій (реєстр. № 2509, КМУ) першим по списку.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – 10 народних депутатів України, “Проти” – 1 народний депутат України (С.Гордієнко).

Рішення прийнято.

***

УХВАЛИЛИ:

Включити до порядку денного засідання:

- питання щодо нагородження Грамотою Верховної Ради України головного консультанта секретаріату Комітету Корнієнко Тетяну Миколаївну.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

***

 

УХВАЛИЛИ:

Включити до порядку денного засідання:

- питання про подання щодо призначення на вакантну посаду консультанта секретаріату Комітету Кеворкової Ірини Анатоліївни.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

***

 

УХВАЛИЛИ:

Прийняти протокольне рішення про направлення звернення до профільного Комітету з питань національної безпеки та оборони з проханням розглянути:

- питання про депутатське звернення (в порядку ст.16 Закону України “Про статус народного депутата України”) Г.Г.Москаля.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

***

УХВАЛИЛИ:

Прийняти протокольне рішення про направлення звернення до профільного Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України з проханням розглянути:

- питання про звернення Вилківського міського голови В.О.Поздняка та групи депутатів міської ради Кілійського району Одеської області.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

***

УХВАЛИЛИ:

Прийняти протокольне рішення провести засідання відповідного підкомітету щодо розгляду питання щодо направлення законопроектів, що стосуються виборчого законодавства, до Венеціанської комісії з проханням провести їх експертизу та винести для розгляду на одне з чергових засідань Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

***

 

Голова Комітету запропонував членам Комітету ознайомитись із оновленим порядком денним засідання та проголосувати за нього в цілому із запропонованими змінами, в такій послідовності:

1. Про проект Закону про увічнення пам'яті осіб, що загинули внаслідок воєн та політичних репресій (реєстр. № 2509, КМУ);

2. Про призначення позачергових місцевих виборів:

         2.1. Про призначення позачергових виборів Княжолуцького сільського голови та депутатів Княжолуцької сільської ради Долинського району Івано-Франківської області

         2.2. Про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів;

3. Про проект Постанови про зміну меж Радомишльського району Житомирської області, меж Макарівського району Київської області, меж Житомирської та Київської областей (реєстр. № 3048, н.д. Писаренко В.В.);

4. Про проект Закону про оплату праці вищих посадових осіб на період виходу країни з кризи (реєстр. № 3376, н.д. Папієв М.М.);

5. Про проект Постанови про відзначення 100-річчя з дня народження Степана Бандери (реєстр. № 2111, н.д. Ткач Р.В., Стойко І.М., Кендзьор Я.М.);

6. Питання про подання щодо нагородження Грамотою Верховної Ради України головного консультанта секретаріату Комітету Корнієнко Тетяну Миколаївну.

7. Питання про подання щодо призначення на вакантну посаду консультанта секретаріату Комітету.

 

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити питання порядку денного засідання в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – 10 народних депутатів України, “Не голосував” – 1 народний депутат України (С.Гордієнко).

Рішення прийнято.

1.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Каськіва про проект Закону про увічнення пам'яті осіб, що загинули внаслідок воєн та політичних репресій (реєстр. № 2509, КМУ)

Заступник міністра юстиції України І.Ємельянова поінформувала присутніх, що даним законопроектом визначається правові та організаційні основи діяльності з увічнення пам’яті осіб, що загинули внаслідок воєн та політичних репресій, упорядження і збереження на території України місць поховання таких осіб.

Запропонований проект Закону, як зазначає І.Ємельянова, визначає правові та організаційні основи діяльності з увічнення пам’яті осіб, у тому числі іноземців та осіб без громадянства, що загинули внаслідок воєн та політичних репресій, їх статус та форми увічнення пам’яті, а також статус поховання осіб, що загинули внаслідок воєн та політичних репресій, порядок виконання робіт, пов’язаних з пошуковою діяльністю, перепохованням, упорядженням, утриманням, збереженням та обліком місць поховань зазначених осіб, порядок відновлення пошкоджених місць поховань осіб.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку до законопроекту висловило ряд зауважень та рекомендувало за результатами розгляду у першому читанні відправити його на доопрацювання. Водночас, Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики рекомендує Верховній Раді Україні даний законопроект за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.

Враховуючи надіслані висновки, голова підкомітету запропонував прийняти даний законопроект в першому читанні за основу.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, - заступник міністра юстиції України - І.Ємельянова.

Секретар Комітету С.Гордієнко в цілому підтримує даний законопроект, але висловив ряд зауважень, зокрема, що стосується можливості розподілу на категорії осіб, що загинули внаслідок воєн та осіб, що загинули внаслідок політичних репресій, нарізно.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про увічнення пам'яті осіб, що загинули внаслідок воєн та політичних репресій (реєстр. № 2509), внесений Кабінетом Міністрів України, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу з дорученням головному комітету підготувати його до другого читання;

2. Направити цей висновок до Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики, визначеного головним з підготовки даного законопроекту.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – 10 народних депутатів України, “Проти” – 1 народний депутат України (С.Гордієнко).

Рішення прийнято.

 

2.

2.1

         СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про призначення позачергових виборів Княжолуцького сільського голови та депутатів Княжолуцької сільської ради Долинського району Івано-Франківської області.

         Доповідач поінформував присутніх, що на засіданні Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування від 17 вересня 2008 року (протокол засідання № 30) було розглянуто звернення Княжолуцького сільського голови І.Беляка щодо дострокового припинення повноважень та  призначення позачергових виборів депутатів Княжолуцької сільської ради та прийнято рішення про створення Комісії для вивчення ситуації, яка склалася в Княжолуцькій сільській раді Долинського району Івано-Франківської області, з виїздом на місце. На виконання зазначеного Рішення Комітету 25-27 листопада цього року Комісією під час виїзду до Івано-Франківської області було проведено зустріч із керівництвом Івано-Франківської обласної ради та облдержадміністрації, головою Долинської райради Івано-Франківської області, Княжолуцьким сільським головою, депутатами Княжолуцької сільради та територіальною громадою села Княжолука.

Судячи з представлених документів, сесії ради не проводяться вже протягом семи місяців. Відповідно до пункту 2 частини першої статті 78 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” повноваження сільської ради можуть бути достроково припинені у випадку, якщо сесії ради не проводяться без поважних причин у строки, встановлені зазначеним Законом, або рада не вирішує питань, віднесених до її компетенції. Отже, на думку Комісії, виникли підстави для застосування заходів, передбачених частиною четвертою статті 78 зазначеного Закону щодо призначення позачергових виборів Княжолуцької сільської ради.

Поряд із цим, Княжолуцький сільський голова не виконував вимоги Закону, не тільки не скликавши сесію, тим самим не забезпечувавши здійснення наданих йому повноважень, а й порушуючи закони України, права і свободи громадян. Також за інформацією Долинського міжрайонного прокурора Івано-Франківської області щодо Княжолуцького сільського голови прокуратурою порушено кримінальну справу за статтею 364 ч.2 – зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки.

Отже, враховуючи систематичні грубі порушення Княжолуцьким сільським головою Беляком І.Б. Конституції України, законів України “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про службу в органах місцевого самоврядування”, “Про прокуратуру”, інших нормативно – правових актів, що призводять до порушення прав та свобод жителів села Княжолука, ігноруючи при цьому вимоги компетентних органів про приведення таких рішень у відповідність із законом, а також не вирішення Княжолуцькою сільською радою та Княжолуцьким сільським головою питань, віднесених до їх відання, Комісія вважає цілком обґрунтованим прийняття Верховною Радою України рішення про призначення позачергових виборів Княжолуцької сільської ради та Княжолуцького сільського голови.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, головний консультант Управління по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України В.М.Алексєєв.

В.М.Алексєєв висловив окрему думку як член Комісії з вивчення ситуації, що склалася у Княжелуцькій сільській раді Івано-Франківській області. Загалом він приєднується до думки Комісії про одночасне проведення   позачергових виборів депутатів Княжелуцької сільської ради та Княжелуцького сільського голови, аби стабілізувати, насамперед, ситуацію, що склалася у с.Княжелуки. Однак вважає, що питання про призначення виборів Княжелуцького сільського голови доцільно було б розглянути лише після ухвалення судових рішень.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори депутатів Княжолуцької сільської ради та Княжолуцького сільського голови Долинського району Івано-Франківської області на неділю 15 березня 2009 року, прийнявши відповідну Постанову Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорному С.П.

         ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

2.2

         СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів

  Доповідач поінформував присутніх про підготовлені документи з даного питання та про рішення відповідного підкомітету рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові місцеві вибори на неділю 15 березня 2009 року.

Доповідач повідомив, що станом на 10 грудня 2008 року для розгляду на засіданні Комітету підготовлено 17 проектів постанов щодо призначення позачергових місцевих виборів у зв’язку з достроковим припиненням їх повноважень, а саме: за власним бажанням, у зв’язку із поданою заявою - 13 подань, 2 заяви - у зв’язку зі смертю та 2 заяви - у зв’язку з рішенням суду.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори:

         Кочубіївського сільського голови (Кочубіївська сільська рада Уманського району Черкаської області),
         Цуренського сільського голови (Цуренська сільська рада Герцаївського району Чернівецької області),
         М’якотівського сільського голови (М’якотівська сільська рада Ізяславського району Хмельницької області),
         Новокиївського сільського голови (Новокиївська сільська рада Снігурівського району Миколаївської області),
         Байрацького сільського голови (Байрацька сільська рада Диканського району Полтавської області),
         Підгаєцького сільського голови (Підгаєцька сільська рада Млинівського району Рівненської області),
         Майського сільського голови (Майська сільська рада Синельниківського району Дніпропетровської області),
         Бабинського сільського голови (Бабинська сільська рада Кельменецького району Чернівецької області),
         Сніжківського сільського голови (Сніжківська сільська рада Валківського району Харківської області),
         Вербівського сільського голови (Вербівська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області),
         Великорусавського сільського голови (Великорусавська сільська рада Томашпільського району Вінницької області),
         Преображенського сільського голови (Преображенська сільська рада Чаплинського району Херсонської області),
         Червономаяцького сільського голови (Червономаяцька сільська рада Бериславського району Херсонської області),
         Стовпинського сільського голови (Стовпинська сільська рада Корецького району Рівненської області),
         Вільненського сільського голови (Вільненська сільська рада Синельниківського району Дніпропетровської області),
         Ленінівського сільського голови (Ленінвська сільська рада Менського району Чернігівської області),
         Пантелеймонівського селищного голови (Пантелеймонівська селищна рада Горлівської  міської ради Донецької області)

на неділю 15 березня 2009 року, прийнявши відповідні постанови Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

Голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний поінформував присутніх щодо стану фінансування позачергових виборів у 2008 році, а саме, Постановами ВРУ у 302-х органах місцевого самоврядування були призначені та відбулися позачергові вибори відповідних сільських, селищних  та міських голів, в тому числі і позачергові вибори Київського міського голови.

За інформацією, яка надійшла з Центральної виборчої комісії, у 2008 році на проведення цих виборів фактично перераховано 200941,5 тис. грн. Станом на сьогодні залишилась непогашеною заборгованість перед Київською міською виборчою комісією у суму 7590,6 тис. грн.  Отже, підсумовуючи вже здійснені витрати, можна заздалегідь передбачити видатки Державного бюджету на 2009 рік на проведення виборчого процесу близько 30 млн.грн.

 

3.

         СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Каськіва про проект Постанови про зміну меж Радомишльського району Житомирської області, меж Макарівського району Київської області, меж Житомирської та Київської областей (реєстр. № 3048, н.д. Писаренко В.В.).

Доповідач інформував, що підкомітетом було розглянуто вищезгаданий проект Постанови, в якому йдеться про військове містечко Макарів-1, яке розділене кордоном Київської та Житомирської областей. Від невизначеності щодо віднесення містечка до меж Житомирської чи Київської областей ще з 2002 року воно потерпає від проблем, через які неможливо створити ані орган місцевого самоврядування, ані вирішити питання реєстрації громадян за місцем проживання, упорядкувати місце сплати податків, розподілити бюджетні кошти, внести зміни до Кадастру населених пунктів України тощо. За інформацією від Кримоцької сільської ради Радомишльського району Житомирської області, Житомирської обласної ради, Кодрянської селищної ради Макарівського району Київської області, Макарівської районної ради Київської області, Київської обласної ради та ін. було прийнято рішення щодо погодження про передачу із складу Кримоцької сільської ради Радомишльського району Житомирської області земельної ділянки загальною площею 1266,2376 га., у т.ч. землі Макарівської квартирно-експлуатаційної частини району – 1207,3843 га. Радомишльського державного лісопромислового господарства – 58,8533 га. до складу земель Кодрянської селищної ради Макарівського району Київської області. Відповідні проекти землеустрою щодо зазначених змін меж районів та областей визнано такими, що відповідають вимогам земельного законодавства та нормативно-методичних документів і оцінено позитивно.

Доповідач зауважив, що було б доцільно підтримати зазначено Постанову, оскільки, дані питання можуть мати місце і їх потрібно вирішувати, але приймати такі зміни Верховна Рада України, з точки зору права, не в змозі. Зокрема, це суперечить пункту 29 статті 85 Конституції України, де зазначено про можливість щодо змін меж районів та міст, але не областей.

  В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, головний консультант Ю.А.Юрчук.

Ю.Юрчук поінформував, що питання щодо вирішення адміністративно-територіального устрою знаходиться та може бути вирішено тільки в площині конституційного законодавства. Головний консультант повідомив, що народним депутатом України В.Писаренком внесено проект Закону України “Про внесення змін до Земельного кодексу України” (щодо зміни меж областей) (реєстр.№ 3049), спрямований на усунення існуючої у законодавстві України прогалини щодо не зазначення органу державної влади, який ухвалює рішення про зміну меж областей шляхом внесення змін до Земельного кодексу України. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України загалом підтримує ідею необхідності поліпшення законодавчого вирішення питань щодо визначення меж адміністративно-територіальних утворень, викладену у представленому законопроекті.

Після всебічного обговорення даного питання, члени Комітету дійшли згоди щодо підтримки пропозиції про необхідність підготовки змін до Конституції України.

УХВАЛИЛИ:

        1.  Дати протокольне доручення народним депутатам України – членам Комітету Ю.Ключковському, В.Каськіву, А.Матвієнку підготувати проект Закону “Про внесення змін до Конституції України” щодо вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою та внести його на розгляд Комітету впродовж наступної сесії.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

4.

       СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань органів виконавчої влади В.Петренка про проект Закону про оплату праці вищих посадових осіб на період виходу країни з кризи (реєстр. № 3376, н.д. Папієв М.М.)

Автор законопроекту поінформував, що метою законопроекту є усунення диспропорції в оплаті праці між високопосадовцями і працівниками нижчої ланки та приведення заробітних плат вищих посадових осіб у відповідність із результатами проведеної ними роботи, фінансово-економічним розвитком країни та рівнем соціально-економічного добробуту громадян. Даним законопроектом передбачено обмеження посадового окладу Прем’єр-Міністра України на рівні семи розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановлених законом про Державний бюджет України на відповідний рік, що відповідно зменшить його з 6 640 грн. до 4 683 грн., та максимальний рівень щомісячної заробітної плати Прем’єр-Міністра п’ятнадцятьма прожитковими мінімумами для працездатних осіб, що обмежиться сумою 10 036 грн. Таким чином, встановлюється обмеження в оплаті і керівних працівників державних органів, оскільки, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 30 червня 2005 року № 510 їх посадові оклади встановлюються у відсотках від посадового окладу Прем’єр-Міністра України. Враховуючи значне вивільнення коштів на підвищення соціального захисту найбільш вразливих верств населення, М.Папієв закликав членів Комітету підтримати представлений законопроект.

Голова підкомітету В.Петренко, поінформував про попередній розгляд законопроекту на підкомітеті, який з врахуванням висновку Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України пропонує підтримати рішення про відхилення даного законопроекту.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, Директор Департаменту фінансів органів державного управління Міністерства фінансів України - О.Л.Вовченко.

О.Вовченко поінформувала членів Комітету, що Міністерство законопроект не підтримує.

М.Трайдук, зокрема, зауважив щодо назви законопроекту,  наголосивши на недоцільності та некоректності поданої редакції та запропонував вилучити слова “на період виходу країни з кризи”.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду у першому читанні проект Закону про оплату праці вищих посадових осіб на період виходу країни з кризи (реєстр. № 3376 від 18.11.2008), поданий народним депутатом України М.Папієвим, повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Надіслати цей висновок до Комітету з питань соціальної політики та праці, визначеного головним з опрацювання зазначеного питання.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - 9 народних депутатів України, “Утримались” - 1 народний депутат України (С.Гордієнко), “Не голосував” – 1 народний депутат України (Ю.Ключковський).

  Рішення прийнято.

 

5.

         СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Каськіва про проект Постанови про відзначення 100-річчя з дня народження Степана Бандери (реєстр. № 2111, н.д. Ткач Р.В., Стойко І.М., Кендзьор Я.М.).

         Доповідач інформував присутніх, що метою даного проекту Постанови є відзначення у 2009 році на державному рівні 100-річчя з дня народження Степана Бандери, який є видатною постаттю історії України XX-го сторіччя. Але, оскільки, на засіданні Комітету не було авторів представленого проекту Постанови, розгляд даного питання було запропоновано перенести на наступне засідання Комітету 17 грудня 2008 року. Пропозицію підтримано.

       В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

       УХВАЛИЛИ:

       1. Перенести розгляд питання про проект Постанови про відзначення 100-річчя з дня народження Степана Бандери (реєстр. № 2111, н.д. Ткач Р.В., Стойко І.М., Кендзьор Я.М.) на наступне засідання Комітету 17 грудня 2008 року.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

  Пропозицію прийнято.

 

6.

СЛУХАЛИ: інформацію Секретаря Комітету С.Гордієнка щодо нагородження головного консультанта секретаріату Комітету Корнієнко Т.М. Грамотою Верховної Ради України. Доповідач ознайомив присутніх із вимогами Положення про Почесну грамоту та Грамоту Верховної Ради України, повноваженнями Комітету при нагородженні цими відзнаками парламенту, нагадав про основні досягнення кандидата на нагородження за час роботи у секретаріаті Комітету та запропонував підтримати відповідне подання.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

З огляду на вагомий особистий внесок у становлення України як правової держави, розвиток парламентаризму, багаторічну плідну діяльність зі сприяння законотворенню у сфері місцевого самоврядування та з нагоди Дня місцевого самоврядування звернутися до Верховної Ради України з поданням про нагородження головного консультанта секретаріату Комітету Корнієнко Тетяни Миколаївни відзнакою Верховної Ради України – Грамотою Верховної Ради України. 

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

  Рішення прийнято.

7.

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету О.Омельченка про питання про подання щодо призначення на вакантну посаду консультанта секретаріату Комітету.

Голова Комітету інформував присутніх щодо вакантної посади у секретаріаті Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування. Він повідомив про те, що колишнього консультанта секретаріату Комітету Ю.Федоренко призначено на посаду старшого консультанта секретаріату Комітету відповідно до Розпорядження керівника Апарату Верховної Ради України від 9 грудня 2008 року № 10057, внаслідок чого посада консультанта стала вакантною.

Голова Комітету поінформував членів Комітету про пропозицію Завідувача секретаріату Комітету А.Малюги щодо призначення І.А.Кеворкової на вакантну посаду консультанта секретаріату як таку, що успішно проходить стажування на цій посаді.  О.Омельченко  запропонував членам Комітету підтримати таку пропозицію.

УХВАЛИЛИ:

1.     Підтримати пропозицію щодо призначення Кеворкової Ірина Анатоліївни на вакантну посаду консультанта секретаріату Комітету та відповідно до частини четвертої статті 55 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” звернутися до керівника Апарату Верховної Ради України з поданням про таке призначення.

ПІДТРИМАЛИ ПРОПОЗИЦІЮ: “За” - одноголосно.

 

Рішення прийнято.

 

 

 

 Голова Комітету                                                     О. ОМЕЛЬЧЕНКО

 

     Секретар Комітету                                                   С. ГОРДІЄНКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИТАННЯ ПОРЯДКУ ДЕННОГО,

ЯКІ РОЗГЛЯНУЛИ НА ЗАСІДАННІ КОМІТЕТУ

 

10.12.2008 року

 

 

1. Про проект Закону про увічнення пам'яті осіб, що загинули внаслідок воєн та політичних репресій (реєстр. № 2509, КМУ);

2. Про призначення позачергових місцевих виборів:

         2.1. Про призначення позачергових виборів Княжолуцького сільського голови та депутатів Княжолуцької сільської ради Долинського району Івано-Франківської області,

         2.2. Про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів;

3. Про проект Постанови про зміну меж Радомишльського району Житомирської області, меж Макарівського району Київської області, меж Житомирської та Київської областей (реєстр. № 3048, н.д. Писаренко В.В.);

4. Про проект Закону про оплату праці вищих посадових осіб на період виходу країни з кризи (реєстр. № 3376, н.д. Папієв М.М.);

5. Про проект Постанови про відзначення 100-річчя з дня народження Степана Бандери (реєстр. № 2111, н.д. Ткач Р.В., Стойко І.М., Кендзьор Я.М.);

6. Питання про подання щодо нагородження Грамотою Верховної Ради України головного консультанта секретаріату Комітету Корнієнко Тетяну Миколаївну.

7. Питання про подання щодо призначення на вакантну посаду консультанта секретаріату Комітету.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“3 сесія 6 скликання ”

28 листопада 2013 10:56
28 листопада 2013 10:43
28 листопада 2013 10:40
27 листопада 2013 13:06
27 листопада 2013 12:03
27 листопада 2013 11:59
27 листопада 2013 11:58
27 листопада 2013 11:50
27 листопада 2013 11:44
27 листопада 2013 11:42